Hiihtovaellus Rauhala-Pallas-Hetta Tunturi-Lapissa

Tunturi-Lapin mainiot ladut ja tuulen tuivertamat tunturiladut vievät meitä oppaan johdolla taukotulilta ja yöpymispaikasta toiseen. Hiihdämme perinteiseen tyyliin välillä taukoja pidellen läpi ainutlaatuisen tunturialueen erämaisten kairojen ja paljakoiden. Tutustumme alueen luontoon, perinteisiin ja nykypäivään niin retkien aikana kuin vieraillessamme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksessa.

Ohjelma lyhyesti

 • huollettu ja opastettu maastohiihtovaellus mökiltä mökille
 • pituus 150 km, päivämatkat noin 25-30 km perinteisellä tyylillä
 • ohjelman kesto: 8 päivää / 7 yötä, 6 hiihtopäivää
 • pääopastuskieli englanti, suomenkielinen opas, ryhmäkoko: enintään 12 henkilöä/ opas, 15 henk. /koko ryhmä
 • Lisätiedot Fell Trekin sivuilta

 

OHJELMA

 • 1. päivä – Aloituspäivä. Saapuminen Rauhalaan(lento,juna,bussi,oma auto). Päivällisen jälkeen tutustumme matkareittiin ja -kumppaneihin. Yöpyminen maatalossa 2-3 hengen huoneissa tai mökeissä.
 • 2. päivä – Hiihdämme Rauhalasta Keimiöjärvelle, jonka päivätuvassa pidämme lounastauon. Latumme vie loivasti puurajaan Sammaltunturia kiertäen. Tunturin laidalta laskemme alas metsäiseen maastoon, jossa hiihdämme viime kilometrit ennen majapaikkaamme Keimiössä. Päivämatka n. 24 km.
 • 3. päivä – Keimiöstä jatkamme hiihtäen kohti Pallastunturia. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksessa tutustumme alueen luontoon. Keskuksen näyttely ja multimediaesitys vie perehdyttää meidät Tunturi-Lapin kasvi- ja eläinkuntaan. Jatkamme Pallakselta sivakointiamme Raattamaan, jossa päivällinen ja yöpyminen. Päivämatka n. 34 km.
 • 4. päivä – Tänään teemme retken tuntureille. Hiihdämme Raattamasta Vuontisjärvelle, josta kiipeämme Röyninkurua ylös Montellin majalle ja sieltä edelleen Nammalakurun autiotuvalle. Viipyilemme Nammalakurun satumaisissa maisemassa, kahvistelemme tuvassa ja nautimme lounaseväät. Paluumatkalla aamupäivän ylämäki palkitsee meidät vauhdikkaallaa laskulla takaisin Vuontisjärvelle, josta jatkamme takaisin Raattaman majapaikkaamme. Päivämatka n. 21 km.
 • 5. päivä – Vaelluksemme kohti pohjoista jatkuu läpi metsämaaston ja tunturipaljakan. Hiihdämme Raattamasta ylös tunturiin ja levähdämme Hannukurun tuvalla. Hannukurusta jatkamme yli avotunturin ja sen jälkeen lasketellen alas Hietajärville ja Pippovuoman suolle. Ounasjoen ylityksen jälkeen saavumme Ketomellan erämökkiin. Päivämatka n. 31 km.
 • 6. päivä  –  Tänään suuntaamme suksemme kohti Hettaa. Sivakoimme ensin yli metsien ja jänkien ja sen jälkeen nousemme vielä avotunturiin. Sioskurun tuvassa pidämme tauon. Pyhäkeron viertä suksimme Haaravaarankuruun ja sieltä alkaa leppeä lasku kohti Pyhäkeron tupaa – toista taukopaikkaamme. Viimeinen taival kohti Ounasjärveä, Ounasjoen alkulähdettä, ja Hettaa kulkee läpi alavan metsämaan. Saavuttuamme Hetasta bussikuljetus vaelluksen aloituspaikkaamme Rauhalaan, jossa nautimme päivällisen. Päivämatka on n. 25 km.
 • 7. päivä – Viimeisenä hiihtopäivänä teemme hiihtoretken Rauhalan ympäristössä metsissä ja vaaroilla, joilta avautuvat näköalat seudun tuntureille ja järville. Lounastauko avotulilla kodassa. Päivämatka n. 20 km.
 • 8. päivä – Aamiainen Rauhalassa, lähtöpäivä.

Ylläoleva päiväohjelma on esimerkkiohjelma ja reititys, joka tarkentuu varauksen yhteydessä.

Hiihtopäivän päätteeksi lämpiää sauna ja nautimme maittavan päivällisen. Yövymme mökeissä ja vaatimattomissa tuvissa, joissa ainoana mukavuutenamme on puilla lämmitettävän saunan löyly, maittava ateria päivän päätteeksi, makuupussin lämpö ja mukava seura. Kuljetamme matkatavarat ja huolehdimme ruuat puolestasi, joten hiihtopäivän aikana tarvitset vain päivärepun, jossa päivän aikana tarvittavat henkilökohtaiset varusteet ja eväät. Tällä aktiivilomalla voit osallistua halutessasi yhteisiin askereisiin, kuten saunan lämmitykseen ja ruokailujärjestelyihin – tai vain rentoutua ja hengähtää Lapin illassa.

Lisätiedot Fell Trekin sivuilta