Melaote
Käsien ote melasta , melaote, on vähintään hartioiden levyinen, mielellään niin että kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa nostaessasi melan pään yläpuolelle. Toinen käsi on melan päässä, melan päässä olevan hangan ollessa peukalon ja etusormen välissä. Toinen käsi on lähellä melan lapaa. Mitä leveämpi ote, sitä parempi kierto yläkropalle tulee automaattisesti. Melonnassa voima lähteekin selän lihaksista eikä niinkään käsistä. Näin melonta ei ole niin väsyttävää, koska pystymme hyödyntää paremmin vartalon isoja lihaksia – ja samalla se on varsin hyvää ja pehmeää harjoitusta monille vartalon lihaksille.
Paikat kaksikkokanootissa
Kanootin etu- ja takapään eli keulan ja perän erotat meidän kanooteissa edessä olevassa Feel The Nature -tarrasta. Käytännön erona on kuitenkin istuinten sijainti. Eli etupenkillä istuessa on selkeästi enemmän jalkatilaa eli etupenkistä on enemmän matkaa keulaan kuin takapenkistä perään.
Järvimelonnassa perämeloja on vastuussa kanootin ohjaamisesta ja eteenpäin menevän kanootin suuntaa muutetaan kuten laivan tai veneen suuntaa peräsimellä. Perämeloja voi tehdä tarvittaessa ohjausliikkeen normaalin melontavedon jälkeen tai hän voi tietysti keskittyä pelkkään ohjaamiseenkin ja antaa etumelojan tehdä työn 😉 . Mikäli melojilla on kymmenien kilojen painoero, on helpompi, että raskaampi meloja toimii perämelojana.
Älä lähde yksin melomaan, mutta jos olet ryhmässä melomassa yksin yhdessä kaksikkokanootissa, niin voi istua meloa perä edellä etupenkillä istuen. Näin pääset istuen lähemmäs kanootin keskikohtaa, mikä helpottaa kanootin ohjaamista yksinmelonnassa.
Kanoottiin meneminen ja poistuminen
Kanoottiin mennessä kanootin on syytä kellua kokonaan vedessä. Menkää istumaan ja poistukaa yksi kerrallaan – toinen vakauttaa kanoottia joko maissa tai melalla/oksista kanootissa. Kanootin asento rannan suhteen vaihtelee rannan tyypin mukaan. Yleisesti kanootti on rannan suuntaisesti, mutta mikäli ranta on matala – kuten Kattilajärven ranta Vääräjärven kannaksen puolella, kanootti on lähdettäessä ja rantauduttaessa kohtisuorasti rantaa vastaan. Liikkuessa pidä painopiste alhaalla ja astu kanootin kuvitellun keskiviivan kohdalle. Istu keskelle istuinta.
Voit myös olla polvillasi kanootin pohjalla takapuolen ottaessa tukea penkistä. Tämä asento voi kuitenkin rasittaa polvia – pehmuste, kuten istuinalusta tai pala retkipatjaa auttaa tässä.
Tärkeimmät melontaliikkeet
Eteenpäinmelonnassa melan lapa laitetaan kokonaan veteen edessä hieman kurottaen ja vedetään melaa kanootin suuntaisesti. Veto loppuu ja mela nostetaan vedessä, kun mela ohittanut melojan kropan. Normaalisti suoraan melonnassa melotaan vastakkaisilta puolilta. Näin kanootti kulkee periaatteessa suoraan, mikäli molemmat melovat yhtä voimakkaasti eikä tuuli käännä kanoottia. Tällöin ei muuta aktiivista ohjaamista tarvita. Kun keulameloja vaihtaa puolta, perämeloja vaihtaa automaattisesti vastakkaiselle puolelle Tietyissä tilanteissa samalta puolelta melominen voi olla perusteltua: Jos esimerkiksi tuuli kääntää kanoottia oikealle, niin molempien meloessa vasemmalta puolelta, tuulen vaikutus kompensoituu.
Perämeloja vastaa kanootin ohjaamisesta etenkin normaalissa järvimelonnassa. Kanootin kulkiessa eteenpäin sitä ohjataan kuten venettä peräsimellä. Perämeloja laittaa melan lavan taakseen veteen peräsimeksi. Kun melan lapa osoittaa vasemmalla puolella taakse ja kanootista pois päin, kanootti kääntyy vasemmalle. Mikäli lapa laitetaan osoittamaan kanootin suuntaan kanootin alle, kääntyy se tässä tapauksessa oikealla. Tarvittaessa voit kuitenkin vaihtaa ohjauspuolta, niin että saat kanootin helpoiten kääntymään. Yleisesti, kun kanootti lähtee kääntymään, voit jo lopettaa ohjauksen. ”Sik-sak-melonta” johtuu yleensä siitä, että ohjaus tehdään liian jyrkästi tai se kestää liian kauan”, mutta viimeistään pienen totuttelun jälkeen kanootin saa kulkemaan
Melontaohjeistusta esimerkkeineen löytyy YouTubesta etenkin englanniksi, esim Paddle TV ja BSA Canoe training